3 dolog,
amire egy HR vezetőnek figyelnie kell

A bérszámfejtés, bérelszámolás az a terület, amiben a legprecízebb és legpontosabb munkavégzésre van szükség, ha a munkavállalók béréről van szó. Emiatt is fontos az alábbi 3 pontot szem előtt tartani.

A helyes munkaidő-nyilvántartás

A munkaidő nyilvántartás nagyon fontos alapdokumentum. Egyrészt a munkabérek elszámolásának alapját képezi, másrészt szinte nincs olyan ellenőrzés, amikor ne kérnék el és ne néznék meg alaposan.

Sok munkáltató mégsem gondoskodik e nyilvántartás megfelelő vezetéséről, ezáltal a bérszámfejtőnek rengeteg plusz munkája keletkezik.

Nagyon fontos, hogy a nyilvántartással a munkaidőt érintő időpontokat dokumentáljuk. A megérkezés még nem feltétlenül jelenti a munkaidő kezdetét és a távozás időpontja sem mutatja meg a munkaidő végét.

Arra pedig különösképp figyeljünk, hogy csak a naprakész nyilvántartás a jogszerű és szabályos nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy a nap végén, a munkaidő leteltével, az aznapi időadatoknak már rögzítve kell lenniük.

Egy könnyítést jelent, hogy ma már vannak olyan komplex megoldások, mint egy munkaidő-nyilvántartó, ami egyszerűen összeköthető a bérprogramokkal.

Bérszámfejtők hatékony munkavégzése

Egy cég bérszámfejtése rendkívül összetett is lehet. Ráadásul az itt elkövetett apró hiba is dolgozók tömegét bosszanthatja fel, ami könnyen leronthatja a cég termelésének, szolgáltatásainak színvonalát. Ha a bérszámfejtést előkészítő munkában és magában a bérelszámolásban sok munkavállalót kell alkalmazni, akkor elképzelhető, hogy ügyviteli rendszere nem működik optimálisan. Ha a pl. a bérszámfejtőnek sok dolgot papíron, kézzel kell kiszámolnia és nyilvántartania, akkor nagy a valószínűsége, hogy a programja nem kezel valamit tökéletesen. Így egy munkavállalónak több órája megy el azzal, hogy a program használata mellett kis füzetbe jegyzetet ír, ezáltal értékes munkaidő vész el, ami miatt a területen több munkavállalóra lesz a cégnek szüksége, több bért kell fizetnie. Egy megfelelő bérszámfejtő szoftvert használva, ezek a plusz feladatok lecsökkennek, hiszen a program kezel szinte mindent.

Hatékony munkaerő gazdálkodás

Nagyon fontos a megfelelő munkaerő kiválasztása, aki motivált, céltudatos és nyitott az új dolgokra, akár egy új rendszer bevezetéséről van szó, vagy új feladat elé kell néznie.

„Jó pap holtig tanul” – szól a mondás. Ez a mondás minden szakmára igaz, hiszen rengeteg új törvény és változás lát napvilágot, aminek a követése és megértése rendkívül fontos. Ezért is célszerű a szakembereknek továbbképzésekre, online előadásokra, konferenciákra járniuk, hogy minden újdonságról legyen megfelelő információjuk.

Összegzés

Láthatjuk, hogy ahhoz, hogy megfelelően bérszámfejtsünk, sok munkaügyi információval, illetve az aktuális törvényi előírásokkal is tisztában kell lennünk.

Ha Ön is szeretne egy nagy tudású bérprogramot, ami megkönnyíti munkáját, figyeli a törvényváltozásokat, összekötött munkaidő-nyilvántartóval és rendkívül sok folyamatot tud automatizálni, akkor állunk rendelkezésére.

Kérjen DÍJMENTES
élő Programbemutatót!

Online vagy személyesen is bemutatjuk Önnek a szoftvert.
Ennek során olyan jövedelmek elszámolásával
 mutatjuk be,
amelyek leginkább jellemzőek a cégére. Megmutatjuk a
kimutatásokat és az XL BÉR több extra képességét is.